CategoriesGenel

Jel Tırnak mı, Akrilik mi? Hangisi Tırnak Sağlığı İçin Daha İyi?

Beyaz oje ve altın süslemeli tırnaklar, çiçek detaylarıyla

Normal ojeye göre uzun süre kullanabileceğiniz manikür yaptırmaya karar verdiyseniz akrilik ve  jel tırnak ikilemiyle karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Her iki seçenek de özgün nailart’lar ya da French gibi zamansız, şık trendleri denemeniz açısından harika yollardır. Ancak her iki uygulamadan sadece biri size uygun olabilir. Kişisel olarak hangi uygulamanın iyi olduğunu belirlemek her zaman kolay değil, özellikle de farklarıyla ilgili net bilgi yoksa. Gerçek şu ki  jel (veya gel) ya da akrilik tırnak uygulamaları yüzeysel olarak o kadar da farklı değil. Ancak bazı noktalarda birbirinden taban tabana zıtlar. Özellikle uygulama aşamasında farklılıkları çok net şekilde görebilirsiniz. Bu yazımızda her iki uygulamayı detaylı şekilde ele alarak karar vermenize yardımcı olabilecek tüm ipuçlarını teker teker gün ışığına çıkarıyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Renkli nailart detaylarıyla jel tırnak tasarımı
Jel tırnak nedir?

Jel Tırnak Nedir? Özellikleri ve Avantajları

Jel tırnaklar, ellerinizin estetik görünümünü artırmak amacıyla yapılıyor. Parlak yüzeyi ve natürel görünümüyle dikkat çekiyor. Uygulama, adı üzerinde, gel bazlı formüle sahip bileşikler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Yöntem kolaylıkla kırılmayan, çeşitli uzunluklarla şekillere göre özelleştirilen tırnaklarla yapılıyor. Jel protez tırnak modelleri yarı saydam görünümüyle gerçeğe çok yakın. Özellikle camsı yüzeyleriyle bakımlı, sağlıklı görünüme sahip. Bu uygulamada kullanılan tırnaklar esnek olduğu için çatlama riski nispeten azalıyor. Bileşik kokusuz ve uygulaması da kolay. Sert, yumuşak ya da güçlendirici olmak üzere üç ayrı tipi olan gel tırnağın üzerinde dilediğiniz modeli uygulamanız mümkün. Gel tırnaklar, güçlendirerek kalıcı tutuş sağlayan UV – LED ışığı altında sertleştirilerek son şeklini alıyor.  

Gel tırnakların en önemli avantajı sertleştirilerek son şeklini alan tırnaklarda parlaklık çok uzun süre dayanıyor. Genellikle 2 – 3 hafta kırılma, soyulma gibi sorunlarla karşılaşmadan kullanabiliyorsunuz, ayrıca sık sık rötüş yapma gibi ek ihtiyaçlarınız olmuyor. İşlem doğru şekilde yapıldığında doğal sert yapıyı çevresel hasarlardan koruma avantajı da sağlıyor. Kürleme (Sertleştirme) işlemi tırnakların anında kurumasını sağlıyor. Böylece ojeler gibi uzun süre beklemenize gerek kalmıyor. Birçok tasarım, desen ve dokunun uygulanabildiği jel tırnak çeşitleri özellikle nailart tutkunları tarafından sıkça tercih ediliyor.

 Pembe tonlarında akrilik tırnaklar
Akrilik tırnağın avantajları

Akrilik Tırnak: Tanımı, Kullanım Alanları ve Faydaları

Monomer adı verilen sıvı bileşiğin polimer ismi verilen çoğaltıcıyla karıştırılarak doğal yapı üzerine sürülmesiyle oluşturulan yapay tırnaklara akrilik tırnak deniyor. Karışım daha sonra biyolojik tırnağın ya da ucunun üzerine uygulanarak istenen şekle sokuluyor. Havaya maruz kaldığında sertleşerek boyanabilen, şekillendirilebilen akrilikler özellikle uzun modelleri sevenler tarafından tercih ediliyor. Uygulama çatlamış ya da hasar görmüş natürel sert yapıyı örterek ek koruma sağlar. Uygulama özellikle nailart tekniklerinin uygulanabildiği sağlam yüzeyi oluşturuyor, tırnağı neredeyse tuval gibi kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla sıkça tercih ediliyor. Kolaylıkla yeniden şekillendirilebilen, doldurulabilen veya değiiştirilebilen uygulama, stilini sık sık değiştirmeyi seven kişiler için ideal. 

Akrilik tırnaklar dayanıklılığı ile de dikkat çekiyor. Zayıf, kırılgan tırnaklara sahipseniz bu seçeneği deneyebilirsiniz. Kare, badem, stiletto gibi farklı formlar verilebilen akriliklerde sonsuz stil seçenekleri var. Uygun bakımla birkaç hafta dayanabilen bu uygulama, ellerinizin sürekli şekilde zarif ve estetik görünmesini sağlar. Hasarlı olanların tamamen çıkartılıp tekrar takılması yerine onarılabildiği akrilikler, alttaki sert matriksi günlük aşınmayla yıpranmalardan koruyan sert bariyer görevi görür.

uzun jel tırnaklar çiçeklerle birlikte
Jel ve akrilik tırnak arasındaki farklar

Tırnak Sağlığı Üzerindeki Etkileri: Jel ve Akrilik Karşılaştırması

Akrilik olmayan uygulamalarda tırnak natürel yapısına müdahale azdır. Akriliklerde ise uygulamadan önce üzerini törpülemek ve uygulanacak yapının keratin matriks üzerine kolay tutunmasını sağlayacak girintiler – çıkıntılar oluşturmak gerekir. Bu uygulama tırnağı inceltir. Eğer normalde de ince yapılıysa jelleri tercih ederek desteği artırabilirsiniz. Jellerin nem oranı yüksek olduğundan bileşik esnek kalır, dolayısıyla darbelerden etkilenme riski azdır. Ancak doğal tırnaklarınız kırılmaya eğilimli, sert ve kalınsa akriliği tercih edebilirsiniz. Böylelikle törpüyle inceltilen keratin yapı üzerine uygulama sayesinde dilediğiniz uzunlukta tırnak kullanabilirsiniz. Her ikisinde de uygulamadan önce alerji testi yapmanız ve uzman hekime görüşerek bilgi almanız sağlık açısından fayda sağlar.

Gel uygulamalarda nem tırnağınıza hapsedilir. Ancak sonraki süreçlerde de nemlendirme işlemine devam etmeniz gerekir. Akrilikte ise biyolojik keratin plağı kurutan kapsamlı törpüleme işlemi üzerine sürülen bağlayıcı maddeler sert matriksi zamanla kırılgan hale getirebilir, dolayısı ile fazla nem uygulamasına özen göstermeniz önemli.

Akrilik tırnak uygulaması
Jel ve akrilik tırnağın uygulama süreçleri

Uygulama Süreci: Jel ve Akrilik Tırnaklar Arasındaki Farklar

Gel ve akrilik uygulama süreçleri teknik, araçlar ile kürleme yöntemleri açısından farklılık gösterir. İşte farklarıyla uygulama süreçleri:

Doğal Tırnakların Hazırlanması

  • Jel Tırnaklar (JT): Doğal tırnaklar pürüzsüz yüzey oluşturmak amacıyla hafifçe parlatılır, ardından yağlar ile kalıntılar temizlenir. Böylelikle jelin biyolojik keratin yapı üzerine yapışması sağlamlaştırılır. Uygulanan taban katı, natürel tırnağı korumak amacıyla yapılır.
  • Akrilik Tırnaklar (AT): Uygulamadan önceki hazırlık yoğun bir süreçtir. Doğal tırnaklar parlatılarak kalan nem ile yağları gidermek amacıyla genellikle kurutma solüsyonu uygulanır. Bu adım uygulanacak karışım ile keratin yapı arasındaki yapısal bağı artırarak hem kullanılan bileşiği hem de biyolojik matrise tutunmasını güçlendirir.

İlginizi çekebilir: Günlük Tırnak Bakımı Rutininde Doğal Ürünlerin Önemi

Ürünün Uygulanması

  • JT: Jel, doğrudan ince, eşit katlar halinde uygulanan önceden karıştırılmış yumuşak formda gelir. Her katman tırnağa fırçalanarak UV ya da LED ışık altında kürlenir. 
  • AT: Uygulanmadan önce bir hazırlık süreci vardır. Karışım uygulandıkça sertleşir, sertleşme tamamlanmadan önce istenen forma sokulması gerekir.

Kürleme Yöntemi

  • JT: Uygulamanın kuruması için UV veya LED ışık altında kürlenmesi gerekir. Bu adım, jelin her katmanını sertleştirerek dayanıklı yüzey oluşturması açısından önemlidir. Kürleme genellikle katman başına 30-60 saniye sürer, çoğu uygulama birden fazla katman içerir.
  • AT: Uygulamada UV veya LED ışığa, dolayısıyla da kürlemeye gerek yoktur; bunun yerine havaya maruz kaldıklarında sertleşirler. Hava kurutma işlemi daha hızlıdır, ancak yapı hızla sertleştiğinden şekillendirme işleminde hızlı hareket etmek gerekir.

Şekillendirme

  • JT: Tüm katmanlar kürlendikten sonra tırnaklar törpülenir, şekillendirilir, pürüzsüz yüzey oluşturmak amacıyla parlatılır.
  • AT: Akrilik sertleştikten sonra tırnaklar törpülenir, şekillendirilerek istenilen görünüme ulaşmak için parlatılır. Sonraki süreçlerde tercihinize bağlı olarak tek kat cila ya da nailart eklenebilir.

Bakım Gereksinimleri

  • JT: Jel tırnak bakımı genellikle her 2-3 haftada rötuş gerektirir, çünkü gel biyolojik olan tırnakla birlikte uzayabilir ancak genellikle kolayca kırılmaz.
  • AT: Sert yapı keratin üzerinden kalkabilir veya biyolojik tırnağınız uzarken protez altında çeşitli boşluklar oluşabilir. Bakım sürecinde muhtemel boşlukların doldurulması gerekir.
Jel tırnağın profesyonel uygulama süreci
Jel ve akrilik tırnağın ömrü

Hangi Seçenek Daha Uzun Süre Dayanır? 

Estetik, şık uygulamaların her ikisi de doğru bakımla uzun ömürlü olabilir. Bununla birlikte bakım gereksinimleri açısından bazı farklılıklar vardır. Jeller genellikle dolgu veya rötuş gerektirmeden yaklaşık 2 – 3 hafta dayanır. Akrilikler ise jellerden dayanıklıdır, dolguya ihtiyaç duymadan 3 – 4 haftaya kadar dayanabilir. Akrilik olmayan uygulama, doğal bir görünüm isteyen ve tırnaklarını ağır darbelere maruz bırakmayanlar için uygun. Tırnağınızı uzun kullanmak istiyorsanız akrilikleri tercih edebilirsiniz.

Hangi uygulamayı kullanıyor olursanız olun doğal sert keratin yapının sağlığını devam ettirmesi önemli. Bu nedenle uygulamaya ara vererek tırnağınızı dinlendirmeniz gerekiyor. Lazonail kullanarak tırnağınızın nem dengesini koruyabilir, güçlü kalmasını sağlayabilirsiniz. Gözle görülür etkisini kısa sürede hissedebileceğiniz Lazonail’in zengin mineral içerikli Juglans Regia ekstraktı tırnağınızı derinlemesine besler. Hem jel hem de akrilik uygulamaları üzerinden de pratik şekilde kullanabileceğiniz ürün sayesinde estetik, sağlıklı, güçlü görünüm elde etmeniz çok kolay.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir